Przepisy

Danie główne

 

Pieczeń wieprzowa z miodem

  • 40 dag wieprzowiny bez kości,
  • sól, pieprz,
  • 1 cebula (średnia),
  • 2 marchewki średniej wielkości,
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 łyżka miodu gryczanego,
  • zielenina: koperek, szczypiorek, zielona pietruszka.

Mięso natrzeć pieprzem, solą, upiec podlewając wodą. Cebulę, marchewkę oczyścić, opłukać, marchew pokroić w krążki, cebulę w kostkę.

Cebulę podsmażyć na złoty kolor, dodać wraz z marchewką do mięsa na pół godziny przed końcem pieczenia. Zieleninę wypłukać, posiekać. Z oleju, miodu i zieleniny sporządzić sos. Upieczone mięso natrzeć sosem z zieleniną i zapiec. Sos z pieczeni z marchewką i cebulą zmiksować, podać do pokrojonego mięsa. Udekorować zieloną pietruszką.

 

Pierś z kurczaka z miodem i czosnkiem

  • 60 dag piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 5-6 łyżek miodu wielokwiatowego
  • zioła do drobiu: lubczyk, oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki miodu pitnego trójniak „Piastowski”
  • ryż
  • pomarańcza.


Pierś kurczaka pokroić w niewielkie kostki. Każdą z nich posmarować dokładnie miodem wielokwiatowym i doprawić solą, pieprzem i ziołami do drobiu. Następnie wrzucić na rozgrzany olej na patelnię. Posypujemy dużą ilością przeciśniętego przez praskę czosnku. W trakcie smażenia podlać miodem pitnym. Podajemy z ryżem i pomarańczami.

 

Polędwiczki z miodem

  • 3 polędwiczki wieprzowe,
  • 2łyżki płynnego miodu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1\2szkl.miodu pitnego,
  • 1\2szkl.śmietany kremówki,
  • sól i pieprz

Miód wymieszać z 2i1\2łyżki musztardy. Mięso oprószyć solą i pieprzem posmarować miodem z musztardą i włożyć na 1 godz. do lodówki. Następnie obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, zmniejszyć ogień, wlać miód i dusić, aż mięso będzie miękkie. Polędwiczki wyjąć (trzymać w cieple), a do miodu dodać śmietanę, pozostałą musztardę, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Polędwiczki pokroić w plastry i podawać polane sosem.

 


Kurczak w miodzie

  • 1 duży kurczak (1,5 - 2 kg.)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sok z cytryny
  • 6 łyżek stopionego masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

Odciąć skrzydełka i szyję kurczaka, wypłukać, osuszyć. Natrzeć kurczaka solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Masło wymieszać z miodem i gałką muszkatołową w misce. Pędzelkiem posmarować kilkakrotnie kurczaka od wewnątrz i z zewnątrz. Przełożyć do brytfanki, polać pozostałym miodem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 st), wlać 1/2 szkl wody. Piec ok 1,25 godz. często polewając sosem wytworzonym podczas pieczenia. Podzielić na porcje, polać sosem. Podawać z ziemniakami i surówką.

 

Karp z migdałami i miodem

· ok. 1,2 kg karpia
· 200 g płatków migdałowych
· 2 łyżki masła
· 4 łyżki płynnego miodu
· szczypta imbiru
· szczypta cynamonu
· olej lub oliwa
· sól
· pieprz
· sok z cytryny
Karpia oskrobać z łusek, oczyścić, opłukać, natrzeć od środka i na zewnątrz solą, pieprzem i sokiem z cytryny, włożyć na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu pokroić w dzwonka i podsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Płatki migdałów zrumienić na suchej patelni. Rozpuścić masło, dodać miód, imbir, cynamon i migdały, wymieszać. Polać rybę, wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut w temp. 180oC .




Filety drobiowe w miodzie pitnym

  • 2 piersi podwójne z kurczaka
  • 2 winne jabłka
  • 2 cebule
  • 0,5 szklanki miodu pitnego np.trójniak
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany
  • 3 łyżki oliwy
  • cukier, pieprz, sól do smaku

Filety lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę posiekać na drobną kostkę, jabłka obrać, pokroić na ósemki i posypać cukrem. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i wrzucić jabłka. Odłożyć na talerz, na pozostałym tłuszczu obsmażyć filety z kurczaka. Wlać do nich miód pitny i dusić około 30 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać zrumienioną cebulkę z jabłkami. Gęstniejący sos zaciągnąć śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Deser

 

Ciasto Miodowe

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki stołowe miodu gryczanego
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 dag orzechów laskowych
  • Krem:
  • 1 szklanka śmietanki
  • 1 szklanka cukru.


Do podgrzewanego garnka włożyć miód, cukier, jajka i dokładnie wymieszać. Mieszając dodawać mąkę i sodę. Ciasto wylać do foremki. Piec ok. 45 minut w temp. 180oC. Po upieczeniu ciasto przeciąć na dwie równe części i ostudzić. Posmarować kremem i złożyć dwa placki razem. Wierzch ozdobić orzechami.


Piernik na miodzie

 

  • ½ margaryny
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru kryształ
  • 1 szkl. miodu gryczanego
  • 1 op. przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka czubata sody
  • 2-3 jaja
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szkl. śmietany kwaśnej 18%
  • Bakalie
  • czekolada mleczna


Cukier rozpuścić z miodem, zagotować. Dodać przyprawę do piernika, odstawić, dodać margarynę. Do dość ciepłej zawartości dodawać mąkę zmieszaną z sodą, śmietanę, jaja i oliwę. Na końcu dodać bakalie. Zmiksować tak, aby masa miała konsystencję gęstej śmietany.
Piec najpierw 15 minut w temperaturze 100oC , następnie 45 minut w temp. 180oC.
Po upieczeniu posmarować rozpuszczoną czekoladą mleczną zmieszaną z łyżeczką śmietany.